În R. Moldova 50% din ape subterane au conţinut majorat de hidrogen sulfurat, fluor, mangan, amoniac, fier, etc., acesta fiind cauza ce nu permite consumarea ei fără o tratare prealabilă specială. Apa care conține hidrogen sulfurat are un miros foarte displăcut, burcută (insuportabil de ou clocit).


Bacteriile transformă sulfații care sunt găsiți în mod natural în apă în hidgrogen sulfurat (H2S), un acid anorganic slab, care se întâlnește sub formă de gaz (incolor), o altă sursă a hidrogenului sulfurat este substanțele organice în process de descompunere aflate subteran, precum deșeuri de plante. Hidrogenul sulfurat se întâlnește în ape cu puțin oxigen. Apa care conține hidrogen sulfurat (apă burcută) poate acționa negativ asupra sănătății omului.


Problemele și consecințele negative cauzate la folosirea apei burcute (cu hidrogen sulfurat ridicat) sunt:


  • Impact negativ asupra sănătății.

  • Băuturile și produsele alimentare care sunt preparate cu apă care conține hidrogen sulfurat au gust și miros neplăcut.

  • Apa burcută, provoacă alergii și iritații pentru piele, părul devine uscat și dinții devin fragili.

  • Microbii se adăpostesc în sistemul de alimentare cu apă.

  • Din cauza hidrogenului sulfurat apare coroziune pe pereții conductelor metalice.

  • Pierdere din eficiența instalațiilor de încălzire, deoarece apa burcută la contactul cu fierul formează un precipitat negru și astfel presiunea apei scade, împreună cu eficiența de căldură

  • După spălarea hainelor cu apa burcută, acestea își pierd din calitate, culoare și devin mai fragile.


Metodele pentru suluționarea acestei probleme sunt:


1)Metodă de filtrare prin aerarea apei.


Această metodă preconizează creșterea nivelului de oxigen în apă. Procesul dat are drept scop de oxigenare și deg azificare, astfel crescand calitatea apei.


2) Oxidare


Pentru metoda data se dozează reagent speial oxidant in fluxul apei filtrate.


3) Cărbune activ catalic


Filtrele cu cărbune active catalic  se utilizează pentru tratarea apei . Cu ajutorul cărbunelui active înlăturam clorul, substanțele organice și îmbunătățim proprietățile organoleptice ale apei, înlăturând gustul și mirosul neplacut.

Casa Apei are material filtrant special selectat pentru a face față în mod eficient nivelurilor ridicate de hidrogen sulfurat și Ph-ului ridicat, fapt tipic pentru apa din RM.

Inginerii de la Casa Apei vor selecta cea mai potrivită modalitate de a elimina hidrogenul sulfurat din apă și vor propune cele mai avansate soluții.