Nitrații din apă sunt foarte periculoși deoarece, se schimbă în nitriți, fie prin prelucrare termică, fie în organism, iar nitriții afectează hemoglobina și metabolismul.


Apariția nitraților în apă



Nitrații sunt foarte răspândiți în îngrășăminte agricolă, iar prin irigații și ploi intensive adâncește nitratul în sol.  O altă sursă de apariție a nitratului este datorită bacteriilor din organismele în descompunere.

Daunele cauzate sănătății din cauza nitraților și nitriților


Nitrații din apă nu pot fi depistați prin apreciere organoleptică.


Prin prelucrare termică și prin atingere cu microflora intestinală, nitrații din apă se transformă în nitriți, iar aceștia prezintă un pericol asupra sănătății.


Apa contaminate cu nitrați duce la methemoglobinemie, boală ce provoacă albăstrirea pielii și a venelor, se mai numește boala albastră, aceasta fiind cauzată de lipsa oxigenului în sânge.


Consumul apei contaminate cu nitrați duce la dereglarea metabolismului, îndeosebi la mame și cel al fătului, ceea ce afectează negative și glanda tiroidă.


Nitrații și nitriții, sunt cancerigeni.


Cum eliminăm nitrații din apă


Apa care conține nitrați este tratată în două metode : cu ajutorul filtrului cu osmoză inversă, sau cu ajutorul unui sistem denitrificator, care cu ajutorul unei rășini special execute eliminearea nitraților prin schimbul de ioni.


Filtru cu osmoză inversă tratează cu succes nitrații din apă. Un benificiu important pe care îl au sistemele de filtrare cu osmoză inversă este că se purifică apa până la 99,8% de impuritățile organice, anorganice și săruri de duritate. Această tehnologie permite să rețină toate tipurile de impurități, asigurând o calitate superioară a apei purificate. Îndepărtează din apă pesticide, plumb, mercur, bacterii, săruri dure, cupru, fier, rugină, nisip și alte substanțe solide, produse secundare clorinare, cadmiu, clor, benzen, toate acestea fiind aruncate în canalizare.